alt

Wat doet de BauWatch Technology Group?

Tijdelijke beveiliging Vraag het de beveiligingsexpert 25-04-2022

BauWatch Technology is onderdeel van de BauWatch groep. Als expert in remote monitoring en control zijn wij een high-tech organisatie met een focus op R&D en innovatie. Frank Brouwer, Manager Research en Engineering, vertelt waarom hun zelfontwikkelde software het verschil maakt en over het toepassen van Artificial Intelligence (AI).

Onze zelfontwikkelde software maakt het verschil

Bouwplaatsen beveiligen is en blijft noodzakelijk. Maar hoe doe je dat op een slimme manier? Camera’s plaatsen en koppelen aan een meldkamer is niet voldoende, de bouw is een domein met zeer specifieke eigenschappen. Elke dag vordert het bouwproject een stukje, waardoor de beveiligingsvraag verandert. Ook de samenstelling van de bouwteams wisselt in de loop van het proces. Die dynamiek vraagt om een zeer flexibele aanpak.

Compliance en beveiliging: totaaloplossing voor grote bouwplaatsen

Met slimme, zelfontwikkelde software, passen de systemen van BauWatch zich voortdurend aan nieuwe situaties. Deze softwaresystemen worden ontwikkeld door de afdeling research & development, waar 28 engineers verspreid over drie locaties – in Enschede, Apeldoorn en Assen – werkzaam zijn.

Frank Brouwer is manager Research en Engineering. Hij en zijn collega’s weten precies wat grote partijen in de bouw willen: “Een betrouwbaar en flexibel systeem dat altijd goed werkt op de bouwplaats en waar zij zelf geen tijd aan kwijt zijn. Eenvoudig in gebruik, dus plug en play. Makkelijk op te schalen en uit te breiden met compliance en toegangscontrole. En héél belangrijk: geen gemiste alarmen. Die optelsom kunnen wij binnen 24 uur leveren. En meer, want met een simpele app erbij kan de aannemer precies aangeven wie op een bepaald moment wel of niet op de bouwplaats hoort te zijn.”

Lagere kosten door AI

BauWatch levert systemen voor projecten die na een paar maanden al zijn afgerond. Maar vaker nog voor grote, meerjarige bouwprojecten zoals ziekenhuizen, datacenters en energieparken. Frank: “We hebben hierin een goede naam opgebouwd en zijn de grootste leverancier van bouwplaats beveiliging van Europa en één van de grootsten wereldwijd. Wat onze klanten aanspreekt is dat wij door toepassing van AI (Artificial Intelligence) een gevalideerd systeem kunnen leveren dat heel scherp vals alarm – bijvoorbeeld een wapperende vlag of een rondbanjerende kat – van echt alarm kan onderscheiden. Detecteren we een persoon op een vreemd tijdstip, dan achterhaalt onze meldkamer met een telefoontje of het om de aannemer zelf of een bevoegde medewerker gaat. Daarmee voorkomen we de kosten voor alarmopvolging.”

Geïntegreerd systeem voor de bouw

Standaardnetwerken zijn op veel scenario’s ingericht. BauWatch richt zich met name op processen in de bouw. De productontwikkelaars weten wat er op bouwplaatsen gebeurt en wat er wel of niet aanwezig hoort te zijn. Door de oplossing daar precies op af te stemmen is er een 100% fit met dit specifieke domein.

Frank: “Naast beveiliging buiten werktijd is ons systeem ook in staat om de bouwprocessen tijdens het werk te analyseren. Wordt er veilig gewerkt? Is er over- of ondercapaciteit en kun je personeel en materieel efficiënter verdelen over de verschillende projecten? Beschikken de mensen over een werkvergunning en hebben ze de veiligheidsinstructies in hun eigen taal wel gelezen? Door een tag in de toegangspassen is er veel informatie, op afstand, beschikbaar voor de aannemer. Dat levert echt profijt op: Onze software integreert toegangscontrole en beveiliging, waardoor veiligheid op alle fronten gewaarborgd is.”

Frank Brouwer

Frank Brouwer, hoofd research & engineering.

Heb jij een beveiligingsvraag?

Wil jij ook beveiligingsadvies op maat? Onze adviseurs komen graag vrijblijvend bij je langs.

Neem contact op

Lees ook

Hoe werkt tijdelijke beveiliging?
Tijdelijke beveiliging
Vraag het de beveiligingsexpert
Hoe werkt tijdelijke beveiliging?

Hoe werkt tijdelijke beveiliging?

Is camerabeveiliging op de bouw in strijd met AVG? 
Tijdelijke beveiliging
Hoe meld je arbeidskrachten aan in Bouwplaats Check-in?
Compliance