alt

Is camerabeveiliging op de bouw in strijd met AVG? 

Tijdelijke beveiliging Vraag het de beveiligingsexpert 04-01-2022

Het belang van AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) is de laatste jaren enorm gegroeid. Het is niet toegestaan personen zonder reden te filmen, daar heb je namelijk toestemming voor nodig. Hoe zit het met tijdelijke camerabeveiliging en AVG? 

Over het algemeen heb je toestemming nodig om de gegevens van een persoon te mogen verwerken. Toch is toestemming niet altijd noodzakelijk. In de AVG worden namelijk vijf grondslagen beschreven die gegevensverwerking, ook zonder toestemming, mogelijk maken. Deze grondslagen zijn vitaal belang, wettelijke verplichting, het uitvoeren van een overeenkomst, algemeen belang en gerechtvaardigd belang. Die laatste maakt het mogelijk tijdelijke beveiliging te gebruiken zonder in strijd te handelen met AVG. 

Jouw belang op de bouw

De grondslag van videobewaking en de bijbehorende gegevensverwerking is de bescherming van jouw eigendommen en goederen. Camerabeveiliging valt daarom onder gerechtvaardigd belang. De noodzaak voor camerabewaking komt namelijk voort uit praktische en economische motieven. Het is moeilijk om bewaking op een andere manier te organiseren dan door camerabewaking. 

Daarnaast heb je het recht op bescherming tegen vandalisme en nalatigheid. Al deze belangen geven jou het recht om een bouwlocatiecamera voor camerabeveiliging te installeren in overeenstemming met AVG. 

Randvoorwaarden

Ondanks het recht om camerabeveiliging toe te passen, zijn er enkele randvoorwaarden waaraan je dient te voldoen. Zo mag je bijvoorbeeld alleen beelden opnemen, en dus niet het geluid. Bij BauWatch zijn we bekend met alle randvoorwaarden en weten we welke gevolgen de AVG heeft voor de individueel geplande beveiliging van jouw eigendommen. Ook hebben we zelf een uitgebreid AVG-beleid.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of wil je jouw terrein graag beveiliging met een van onze producten? We vertellen je er graag meer over.

Neem contact op

Relevante producten

BauWatch GreenLight
BauWatch GreenLight

Optimale beveiliging door effectieve cameradetectie BauWatch GreenLight

BauWatch Omni
BauWatch Omni

Voor bouwers die niet willen wachten, maar bouwen BauWatch Omni

BauWatch Ilips
BauWatch Ilips

Het integrale logistiek informatie- en plansysteem voor de bouw! BauWatch Ilips

Lees ook

Kunnen cameramasten openbare ruimtes maskeren?
Tijdelijke beveiliging
Vraag het de beveiligingsexpert
Kunnen cameramasten openbare ruimtes maskeren?

Kunnen cameramasten openbare ruimtes maskeren?

Hoe gaat Bouwplaats Check-in om met jouw persoonsgegevens?
Compliance