alt

Bouwplaatsbeveiliging; ooit ging dat zo...

Over BauWatch Geschiedenis 02-05-2023

Groen licht op een bouwplaats, intelligente camera’s, besturings- en analysesoftware die het verschil ziet tussen een kat en mens. Wij raken snel gewend aan de modernste technieken en kijken niet snel meer ergens van op. Maar hoe ging dat vroeger eigenlijk? In de tijd dat er geen stopcontacten waren maar wel bouwplaatsen. Wij zochten het voor je uit.

Bouwplaatsbeveiling in de oudheid

De geschiedenis van bouwplaatsbeveiliging gaat terug tot de oudheid, toen tempels en monumenten werden gebouwd door gemeenschappen die zich wilden beschermen tegen vandalisme en diefstal. Deze bouwprojecten werden vaak gezien als een gemeenschappelijke inspanning en werden beschermd door de gemeenschap zelf, vaak door middel van bewakers en muren.

De middeleeuwen

In de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd werden kastelen, forten en stadsmuren gebouwd om steden en dorpen te beschermen tegen invallen en oorlogen. De bouwplaatsen van deze structuren werden vaak beschermd door soldaten en arbeiders die belast waren met het bewaken van de bouwplaats en het beschermen van de materialen en gereedschappen die nodig waren voor de bouw.

De moderne tijd

In de moderne tijd, met de groei van stedelijke gebieden en de ontwikkeling van grote bouwprojecten, werd het steeds belangrijker om de bouwplaatsen te beveiligen. Bouwprojecten werden steeds groter en duurder, waardoor het risico op diefstal, vandalisme en andere vormen van criminaliteit toenam. Er werden fysieke barrières zoals hekken en poorten geplaatst om de bouwplaats af te sluiten voor onbevoegden. Ook werden er steeds vaker bewakingsdiensten ingeschakeld.

En toen was het 2008…

2008 is een mijlpaal in deze rijke geschiedenis. Wij zijn er trots op dat wij daar een belangrijke rol in hebben gespeeld! In dit jaar zetten wij als eerste camerasystemen in om bouwplaatsen te beveiligen. Systemen die sindsdien alleen maar slimmer zijn geworden en niet meer weg te denken zijn op een bouwlocatie.